Anne Lise Marstrand-Jørgensen: “Margrete 1”

Var i sin tid vældig optaget af Anne Lise Marstrand-Jørgensens historiske roman “Hildegard” om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder, Hildegard af Bingen (1098-1179). I Jørgensens seneste historiske roman “Margrete 1” er vi også i middelalderen, og endnu en stærk kvinde portrætteres. Margrete blev født i 1353, var datter af Valdemar Atterdag og regerede i mange år på sin søns vegne. Margretes mål var at samle Norden til ét rige.

Det jeg godt kan lide ved Marstand-Jørgensens pen er menneske- og livsklogskaben i forhold til relationerne forælder-barn, ægtefælle, ven, allieret. Jørgensens sprog er en fornøjelse – billedligt, poetisk og varieret. Jeg nød endvidere at være i den selvstændige og begavede Margretes selskab.

Som I måske har bemærket, er det ikke mange historiske romaner, jeg får læst. Ofte oplever jeg, at den historiske research dræber fortællingens glidende strøm. “Margrete 1” er en historisk murstensroman på 600 sider, og det må indrømmes, at beskrivelserne af krigsstrategier m.m. blev skimmet. 

Er du til store historiske romaner med stærke kvinder skal denne være en af vinterens bøger.

Tak, Gyldendal!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s