Karin Michaëlis: “Barnet”

I februar så jeg @baggaardteatret s “Jagten på det gode menneske”. Et teaterstykke om den danske forfatter Karin Michaëlis (1872-1950). Med ét fik jeg et noget mere nuanceret billede af den søde ældre, hjælpsomme dame, jeg havde på min nethinde. KM var i sin tid en verdensstjerne. Hun skrev om at være kvinde, og alt det man på daværende tidspunkt ikke talte om: kvinders seksualitet, overgangsalderen, kvinder som er draget af mørket …

I 1902 udkom KMs dagbogsroman “Barnet”, der alene i Tyskland solgte i 500.000 eksemplarer! ”Barnet” handler om en teenagepige, der lever med bevidstheden om, at hun snart skal dø. Senere finder moren sin afdøde datters dagbog. Det viser sig, at datteren har haft større viden om forældrenes hensygnende ægteskab, end de forestillede sig. Det viser sig også, at datteren kendte mere til livet generelt, end de nok var klar over. Det er en meget fin bog om at se og registrere. KM havde selv bogen blandt sine yndlings.

I forbindelse med teaterforestillngen er Julie Maj Jakobsens manuskript blev udgivet sammen med @katinka_bjerregaard_offentlig s stærke lyrik, fine essays af blandt andre @kannieman , Amalie Langballe, Bo Tao Michaëlis m.m. i bogen “Jagten på det gode menneske – om Karin Michaëlis”. Bogen er tidligere omtalt. Forestillingen bliver sat op igen – indtil da kan du på din vej i sommerlandet være heldig at finde en Michaëlisroman i et antikvariat. Skulle du falde over “Den farlige alder”, køber jeg den meget gerne!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s