Djuna Barnes: “Natteskoven”

Af og til bliver man ved med at støde på en given kunstner – i biografier, dokumentarer, artikler, interviews. I mit tilfælde amerikanske Djuna Barnes (1892-1982) som var forfatter, journalist, kunstner m.m. Hun var blandt andet en del af den berømte amerikanske forfatterkoloni i Paris i 1920’- og 30’erne. Den afdøde danske DJ og forfatter Maria Gerhardts kunstnernavn var Djuna Barnes. Amerikaneren Barnes skulle efter sigende være en af de første kvindelige forfattere, der skildrede et lesbisk kærlighedsforhold. Det gjorde hun netop i nyoversatte “Natteskoven”, udkommet i Turbines overbevisende klassikerserie. 

“Natteskoven” (1936) er vild læsning, som ikke sådan lader sig gengive. Kort fortalt møder vi fem personer, der alle er besat af nogen eller noget. Man skal overgive sig til romanens egen modus, dens mørke, det syrede, det vovede. Jeg kom til at tænke på det drømmende, fabulerende i Bruno Schulz’ “Kanelbutikkerne”. Det er sanseligt og dekadent.

Romanen foregår hovedsageligt om natten, og jeg oplevede, at den påvirkede mine drømme! 
Flere dage efter endt læsning så slipper romanen ikke lige sit tag i én. Den skal genlæses en dag, for der er flere lag, der venter på at blive udfoldet.

Tak, @turbine_forlaget // Oversat og efterskrift af Juliane Wammen // Forord af @kristina_stoltz og T.S. Eliot

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s