Kate Elizabeth Russel: “Min mørke Vanessa”

Jeg er glad for amerikansk litteratur. Amerikanske forfattere kan altså skrue en roman sammen, hvor man bare bliver ført fra side til side. Én sådan roman er “Min mørke Vanessa” af debutanten Kate Elizabeth Russel. Der veksles mellem tilbageblik og nutid. Det er et effektivt greb – har bemærket det også ofte benyttes i netop amerikansk litteratur. Vi følger Vanessa Wye. Den 15-årige Vanessa indleder et forhold til sin 42-årige lærer. Det får store konsekvenser, og trækker lange, sorte skygger ind i Vanessas voksenliv.

Russels tager læseren med på noget af en følelsesmæssig rutsjebanetur. Vi får historien fra Vanessas synsvinkel. Vanessas bølgende følelser af at være med i en smuk kærlighedshistorie og en gryende erkendelse af at være et offer. Det er knugende godt indfanget. Jeg har virkelig lyst til at tale med én om romanen. Det er yderst vigtige spørgsmål romanen stiller i forhold til grænser/accept, manipulation, magt, skade. Hvis man var en læsekreds, ville jeg begynde med Nabokovs mesterværk “Lolita”. Derefter læse Matilda Gustavssons vilde “Klubben”, som er en skarp ananlyse af det kunsteriske miljø i Sverige, hvor der i visse kredse blev set igennem fingre med krænkelser. Afslutte med “Min mørke Venessa”. •

Tusind tak til @lindhardtogringhof for at give mig muligheden for at dele romanen med min kære læseven @mikrohistorier // Oversætter: Karsten Nielsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s