Iben Mondrup: “Tabita”

𝚊𝚗𝚖𝚎𝚕𝚍𝚎𝚛𝚎𝚔𝚜𝚎𝚖𝚙𝚕𝚊𝚛 “Så er du jo ret beset hundrede procent eskimo. Det er jo de første år, som former os.” Citatet stammer fra Iben Mondrups seneste roman “Tabita”. Iben Mondrup boede i Grønland, fra hun var 3 til 18 år. Mondrup har mange gange brugt Grønland som litterært afsæt. 
Den grønlandske pige Tabita og lillebroren Vitus bliver i 1960’erne adopteret af danske forældre. Vi får historien gennem Tabitas mormor, mor, adoptivmor og Tabita selv. Det bliver et knugende indsyn i en tid, hvor liv ikke var lige meget værd. Hvor det at give sit barn væk, måske var at give barnet chance for at få et bedre liv. Men hvad er et bedre liv? Det er en mørk roman med enkelte lysglimt. “Tabita” er talerør for “alle de børn, der har skullet glemme sig selv”. Det er en vigtig roman, og man spørger ja, sig selv, hvem er bedst til at vurdere, hvad der er barnets tarv?

Mondrup har et skarpt blik for menneskelige relationer og dynamikker. Mondrups “Godhavn” og “Karensminde” var begge stilsikre, som man kender det fra fx Ida Jessen og @kmguldager . “Tabita” er i min optik ikke så helstøbt, men mindre kan også gøre det!

@mortendurr1 og @larshorneman s meget barske grafiske roman “Ivalu” har ligeledes fokus på de “glemte børn” i Grønland. @evatind skriver stærkt i “Ophav” om at finde sig selv – hvilket Tabita aldrig får mulighed for! 
Tak, @politikensforlag 🗝

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s