Maja Lucas: “Gennem natten og vinden”

ANMELDEREKSEMPLAR Johanne har læst til læge, kan citere Goethe og hendes mor havde et Cartier-ur. Johanne blev aldrig færdig med sit studie, alkoholen har taget over, og ved morens død tog broren uret.

I Maja Lucas’ korte og knugende roman “Gennem natten og vinden” følger man over ganske få dage Johanne og hendes 5-årige søn, Tore. Johanne er presset fra alle sider. Børnehaven, beboere i opgangen, sygehuset, kommunen. Johanne elsker sin søn, men magter ikke at tage sig af ham. Romanen er fyldt med tis, bræk, onani, stank, lussinger, dårlig udluftning, øl, vodka og uhensigtsmæssig mad. Sprækker af lys er der heldigvis på Johannes vej: indfølende medmennesker og den hjemløse/forfulgte Dima . 

Lucas skriver smerteligt skarpt og for mig næsten ubærligt. Hvornår taler vi om et barns tarv og en mors tarv? Hvem skal gribe ind? Hvordan? Hvad ville jeg selv gøre, hvis jeg mødte en Johanne og Tore? Er spørgsmål som jeg stillede mig selv undervejs. Kom til at tænke på, at jeg er opvokset med en enlig sygeplejerskemor, som sent om aftenen kunne stoppe bilen, hvis hun så et menneske ligge på vejen. Træde ud, sikre sig at vedkommende var ok, og så kunne vi to køre videre. Min mor har vist mig vejen. Vi må aldrig have for travlt til at at give vores medmenneske en hånd, stille de svære spørgsmål, give et kram.

“Gennem natten og vinden” er oplagt som bogklubbog. Også som værklæsning på uddannelser for kommende pædagoger, lærere, læger og sygeplejersker.

Tak, Forlaget Gyldendal!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s