Tara Westover: “Oplyst”

I USA eksisterer parallelsamfund, som man har svært ved at begribe. Hvor børn eksempelvis holdes ude af skolesystemet uden et egentligt alternativ, man nærer større tiltro til helende urter end læger på grund af (mis)tro, man samler store forråd til den dag verden går under, og familien styres af en patriark. I Tara Westovers erindringsroman “Oplyst” beskriver Westover på stærk og rystende vis, hvordan det kan være at vokse op i sådan et samfund. Taras hjem var endvidere fuld af undertrykkelse, vold, angst, uvidenhed – men også af sammenhold, tro og kærlighed.

Et utrolig godt hoved og en vilje af stål har medført, at Tara Westover i dag er ph.d. i historie fra Cambridge Universitet. I erindringerne kan man følge hendes vilde vej hertil. Det er uhyrlig, men også vigtig læsning. For som titlen “Oplyst” understreger, er oplysning/uddannelse/dannelse for de flestes vedkommende en byggesten til at kunne finde sit eget ståsted, sin egen kerne.

Delphine de Vigan skriver i “Baseret på en sand historie”: “Forfattere ender altid med at blive opfattet som det, vi er: levende bomber med en skræmmende magt, fordi ingen ved, hvordan vi vil bruge vores våben.” I en tid hvor autofiktion går sin sejrsgang, melder tanken sig: Er det egentlig ok at skrive om nulevende personer? Personer som måske ikke selv ejer evnen til at udtale sig eller skrive en bog om en tid eller episoder, de har oplevet anderledes. Hvordan ville man selv have det, hvis man pludselig optrådte i en bog med hændelser fra ens måske mindre glorværdige ungdom? Meget klædeligt slutter Westover sin erindringsroman med refleksioner vedrørende at skrive om dette: “Vi er alle mere komplekse end de roller, vi tildeles i historier.”

“Oplyst” understreger, hvad viden, litteratur, kultur, dannelse, undervisning kan! “Oplyst” er en stærk bog om, hvad familie kan være på godt og ondt. Når alt kommer til alt, så er det stadig ens familie.

“Oplyst” er en oplagt bogklubbog, der er SÅ meget man kan tale om. Synes bestemt også man med stor fordel kan læse uddrag i samfundsfag, kristendomskundskab eller dansk i fx arbejdet med autofiktion. 

Tak, Lindhardt og Ringhof / Oversætter: Peter Rønnov-Jessen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s