Sille Jensen: “Hvid som jasmin”


“Jeg er glad for, at jeg er blevet kendt som Iben fra Odin Teatret”. Skuespiller Iben Nagel Rasmussen kunne nemt have følt sig overskygget af forældrene Ester Nagel og Halfdan Rasmussen, eller af kæresten Eik Skaløe, som opkaldte den legendariske sang “Itsi-bitsi” efter hende. Men Iben fandt sin egen vej.

Ibens farverige og livsbekræftende liv kan man læse om i Sille Jensens “Hvid som jasmin” – en grafisk biografi om Iben Nagel Rasmussen. Biografien er en på alle måder utrolig rørende og vigtig udgivelse. Bogen er et tidsbillede og et stykke kvindehistorie. Ibens mor stod altid i skyggen af sin mand, Iben blev født ind i en anden tid. Den grafiske biografi kan noget. Den evner at skære ind til benet og alligevel udfolde et helt liv. Hvis du er optaget af kunstnerliv/kunstnerkredse, er bogen uomgængelig. Sille Jensen har selv illustreret og kombineret med originale breve, fotos med mere – hvilket skaber en god effekt. Jensens streg spænder velvalgt fra det enkle til det mættede – som livet.

Andre gode grafiske udgivelser med stærke kvinder er Folman/Polonskys “Anne Franks dagbog – graphic diary” og Østerfelt/Andersen/Blaszczyks “Marie Curie – Et lys i mørket”. Er du til mere klassiske biografier om kunstnerkredse, vil jeg anbefale Niels Barfoeds “Benedicte” – om Benedicte Jensen, som en kort periode var gift med Knud W. Jensen, i mange år Thorkild Bjørnvigs elskerinde og tæt på Karen Blixen. Meget interessant læsning! (Bøgerne er tidligere omtalt.) Du må låne “Hvid som Jasmin” på biblioteket eller købe den gennem Sille Jensen – da den desværre ikke længere er i handlen!

Filmen “Steppeulven” handler om Eik og Ibens forhold. Biografien “På knæ for livet” omhandler Halfdan Rasmussen og Ester Nagels parforhold. Jeg har både film og bog til gode – skal jeg få fat i dem?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s