Dy Plambeck: “Til min søster”

𝙰𝙽𝙼𝙴𝙻𝙳𝙴𝚁𝙴𝙺𝚂𝙴𝙼𝙿𝙻𝙰𝚁: “Den der skriver historien, har magten, sagde jeg, men er det muligt at fortælle en andens historie 
uden at begå vold mod den eller personerne i den?”

Dy Plambecks roman “Til min søster” er ikke sådan at placere. Vi følger to søstre Aya og Andrea i et nutidsspor – og med tilbageblik til deres barn- og ungdom. Samtidig indflettes den virkelige historie om Anna Michelsen, som var håbløst forelsket i forfatteren J.P. Jacobsen. AM var indlagt de sidste 40 år af sit liv på Sct. Hans Hospital. 

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når Plambeck beskriver alt det, vi sjældent taler om: drifter, sex, onani, vold mellem kærester, kropsvæsker, mellemkødssyninger…
Det er råt og sort som fx hos Kamilla Hega Holst og Lauren Groff, men samtidig strømmer der en varme og omsorg gennem bogen.
Det er en bog om fællesskaber, men også om at være alene. Måske navngives Ayas datter Nola, fordi det lyder som “alone” bagfra?

Plambeck har før på stærk vis beskrevet barn- og ungdom i fx “Buresøfortællinger” og “Gudfar”. Det er barndomme fuld af frihed, hvilket også gør sig gældende i børnebogsserien “Os fra Blomsterkvarteret”, hvor vi møder Cykel Ursula og Sigurd Skrot, som mindede mig om søstrenes fristed hos Arthur og Iben. Det er godt med fristeder.

“Til min søster” er en oplagt bogklubbog; der er meget at tale om. Bagefter kunne man læse J.P. Jacobsens fine “Marie Grubbe”, og tale om autofiktion som jo har mange år på bagen! Måske slutte med Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard ‘s “En som os” da jeg synes, de tre bøger taler til hinanden fra hver deres ståsted.

Tak, Forlaget Gyldendal 🎐

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s