Volker Weidermann: “Oostende 1936 – Sommeren før mørket faldt på”

“For hver ekstra dag denne ferie varer, bliver en tilbagevenden mere usandsynlig. Alle ved det. Men man taler ikke om det. Der hersker en pligt til optimisme. I kufferten har man et reb, men det taler man ikke om.”

I den belgiske ferieby Oostende, i sommeren 1936, mødes en gruppe af eksilerede forfattere og kunstnere deriblandt Stefan Zweig og Joseph Roth. Europa er på vej ind i Anden Verdenskrig – og de første, man går efter, er de kulturskabende!

Tyske Volker Weidermann har skrevet den biografiske roman “Oostende 1936 – Sommeren før mørket faldt på”. En roman med mere vægt på biografi end roman. Bogen er interessant, fordi den giver et indblik i en tid, vi ikke må glemme. Magthavere med diktatoriske hensigter ved godt, hvad kunst kan, derfor skal den elimineres. “Oostende 1936” giver endvidere et fint billede af gruppedynamikker, at være skabende, tidens kønsroller og kunstnerliv.

Et andet interessant blik på kunstnere får man i den gode biografi “Benedicte” af Niels Barfoed, der beskriver personligheder som Thorkild Bjørnvig, Karen Blixen, Knud W. Jensen m.m. I den mere kulørte ende findes amerikanske Liza Klaussmanns underholdende “Villa America”, der beskæftiger sig med Murphy-parret og deres venner såsom Hemingway, Picasso og Fitzgerald. (Begge romaner er tidligere omtalt).

Zweig: “Og jeg forstod, at den gave eller velsignelse, der ligger i at tænke stort og i mange sammenhænge, at denne herlige og eneste rigtige måde at anskue verden på fra mange positioner på samme tid, at den kun gives til den, som rækker ud over sin egen erfaring for at optage den erfaring i sig, der gemmer sig i bøgerne fra mange lande, mennesker og tider, og jeg var rystet over, hvor indskrænket det menneske må opleve verden, som nægter sig selv at læse.”

Tak til Turbine Forlaget 🍴~ Oversætter: Lone Østerlind – Omslag: Karin Hald

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s