“Lone Star”: Mathilde Walter Clark

“Historierne er det format vi hver især opbevarer fortiden i. Det er ikke et sandt format, sandhedsværdi er slet ikke pointen, men mening og betydning. Der findes lige så mange fortider som mennesker, og flere til. Vi samler på fortider og gemmer dem for vores egen skyld, og af og til tager vi dem frem og pudser dem mod buksebenet eller kanten af et ærme og holder dem op mod lyset, og måske får vi øje på nye ting i dem, ting vi ikke før har set.

Mathilde Walter Clarks “Lone Star” består af to dele. En erindringsbog og en rejsebog. Mathilde er halvt dansk, halvt amerikansk. I “Lone Star” forsøger Mathilde at komme tættere, blive klogere på sin fraværende far, blive klogere på sig selv. I erindringsdelen er vi i Mathildes barn- og ungdom, det er mesterlig læsning med en til tider nærmest gotisk og grotesk stemning. I rejsebogen er vi primært på familiebesøg i Texas med Mathilde og hendes far. Rejsebogen har essayistisk karakter med dens kredsen om erindring, historie og hukommelse.

Selve bogens lay-out er et kapitel for sig. Jeg har sjældent set en så indbydende og gennemført roman. Der er lækkert smudsbind, som kan vendes, rød eller blå. Velvalgte fotografier på for- og bagsats. Hele layoutet taler smukt til dualiteten i Mathildes liv, og det brodeauxfarvede læsebånd understreger i min optik, at erindringen, historien, hukommelsen ikke kun er sort/hvid, rød/blå – men en sammensmeltning som eksempelvis kan give brodeaux.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s